Bjørn Sortland: Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

Publ. 2007

Den här lilla ungdomsboken handlar om nittonårige Markus, som blir förälskad i den några år äldre Ingrid. Men Ingrid är sjuk i cancer, och det som Markus tänkte sig bli början på något stort blir en vandring mot slutet av deras kärleksförhållande och hennes liv.

Det är en både tankeväckande och ömsint bok i ett format som är ovanligt. Det är nämligen en ganska kort bok, inte länge än en lång novell, men ändå inte skriven som en lättläst. Perfekt för resan eller bara när man inte har lust att ge sig på ett längre läsprojekt. Skulle gärna se fler böcker i det formatet!

Boken är filosofiskt upplagd, med korta diskussioner om den konst Ingrid ägnar sig åt att studera. I all smärtan och sorgen över att Ingrid långsamt försvinner anar man också en utveckling och ett mognande hos huvudpersonen Markus.

Skönt med en ungdomsbok som handlar om en ung person som just har lämnat skolan bakom sig. Allvarligt talat är jag trött på alla ungdomsböcker i skolmiljö just nu. Just miljöskildringarna från skolan med de problem som finns där tenderar att bli ganska lika.

En fin, finstämd och lågmäld berättelse om ung kärlek. Passar alla åldrar från tonåring och uppåt.

Om Kristina Sjögren

Author / creative writing teacher.
Detta inlägg publicerades i ****, Ungdomsböcker och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s